18 Ιουνίου 2015

Μήπως το παιδί μας είναι κακομαθημένο ???

Σαν γονείς θέλουμε πάντα το καλύτερο για τα παιδιά μας, δεν θέλουμε να τους χαλάμε χατίρι, να είμαστε πάντα θετικοί μαζί τους σε ότι και να ζητάνε. Η συμπεριφορά μας όμως αυτή μήπως κανει τα παιδιά μας κακομαθημένα και αν ναι πως θα το αναγνωρίσουμε και να προλάβουμε να το διορθώσουμε.Σημάδια που μας το δείχνουν:


  • Θυμώνει πολύ εύκολα
  • Δεν είναι συνεργάσιμο
  • Δεν ευχαριστιέται με τίποτα
  • Προσπαθεί να ελέγχει τα πάντα και τους πάντες
  • Δεν θέλει να μοιράζεται τίποτα
  • Ζητάει συνεχώς κάτι
  • Ζηταέι ανταλλάγματα
  • Δεν έχει καλή συμπεριφορά
Ένα παιδί που μεγαλώνει χωρίς όρια, έχει μάθει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάρει αυτό που θέλει και σε περίπτωση που δεν το πάρει τότε χαλάει ο κόσμος όλος.  Πολλές φορές το παιδί πέφτει στο πάτωμα και χτυπιέται κλαίγοντας με τον δραματικότερο τρόπο προσπαθώντας έτσι να διεκδικήσει αυτό που θέλει. Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που αυτή συμπεριφορά δεν περιορίζεται στο σπίτι αλλά και σε δημόσιους χώρους.


Επίσης χαρακτηριστικό των κακομαθημένων παιδιών είναι να μην δείχνουν καμία διάθεση για συνεργασία. Όσο ευγενικά κι αν τους ζητήσουμε για παράδειγμα με το μάζεμα των  παιχνιδιών, το παιδί θα αρνηθεί να μας βοηθήσει. Τα παιδιά αυτά νιώθουν ότι μπορούν να απαγορεύσουν ή να ελέγξουν τις πράξεις και τις συμπεριφορές των μεγαλύτερών τους, δίνοντας διαταγές. 
Τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς όρια, πιστεύουν ότι ο κόσμος τους ανήκει διακαιωματικά. Ένα παιδί που συστηματικά δεν μοιράζεται τα παιχνίδια του με τους φίλους του, μπορεί να γίνει από δυσάρεστο έως ανεπιθύμητο. 


Είναι φυσικό τα παιδιά να μας ζητήσουνε να τα ταϊσουμε, να παίξουμε μαζί τους , να τα αγκαλιάσουμε και πολλά άλλα μικρά αλλά σημαντικά θέλω για την σωστή ψυχική τους ανάπτυξη αλλά πρέπει να προσέξουμε τα συνεχή θέλω του κάθε παιδιού και το πόσο επίμονα και επιτακτικά είναι. Εάν σε κάθε του θέλω έχει και ένα ναι τότε θα του περάσει το μήνυμα ότι μπορεί να έχει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει.   Η πειθαρχία είναι απαραίτητη αλλά σίγουρα επιτυγχάνεται δύσκολα, αλλά θα πρέπει να επιβληθείτε χωρίς φωνές και με σταθερότητα για να διατηρήσετε το ρολο του γόνιού.


μέρος του άρθρου από το http://www.mama365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: