09 Ιουνίου 2015

Οδηγίες προστασίας των παιδιών από τον ήλιο .

Το καλοκαίρι είναι εδώ, αν και μας τα χαλάει λίγο ο καιρός τις τελευταίες ημέρες εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ήλιος είναι επικύνδινος και βλαβερός για όλους ειδικά για τα παιδιά μας.Ας δούμε πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την ακτινοβολία του ήλιου.

  • Απαγορεύετε η έκθεση των παιδιών στον ήλιο μεταξύ των ωρών 10.00 π.μ και 03.00 μ.μ. Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και αν παίζουν στην αυλή του σπιτιού, τότε χρησιμοποιήστε κάποιο αντηλιακό. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες περνούν ακόμη και τα σύννεφα γι' αυτό το λόγο χρειάζονται προστασία και τις  μέρες εκείνες που έχει συννεφιά.
  • Φοράμε πάντα στα παιδιά ελαφρά ρούχα. Επιλέγουμε υφάσματα τέτοια ώστε να μην διαπερνά η ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά για τα βρέφη κάτω των έξι μηνών.
  • Χρησιμοποιούμε αντηλιακές κρέμες. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αντηλιακή κρέμα είναι ο δείκτης προστασίας. Πρέπει απαραίτητα ο δείκτης προστασίας να είναι μεγαλύτερος του 30. Επίσης πρέπει να επιλέξετε αντηλιακή κρέμα στην οποία να αναγράφεται ότι προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες A,B (UVA, UVB).Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά την αντιηλιακή κρέμα.
  • Βάζουμε το αντιηλιακό 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. 
  • Ξαναβαζουμε αντηλιακό αν το παιδί μπει στη θάλασσα ή ιδρώσει πολύ. Σε περίπτωση πάλι που δεν ξαναμπεί στη θάλασσα κάθε 2 ώρες ανανεώνουμε το αντιηλιακό τους.
Υποχρεωτικά πρέπει να φοράμε  στο παιδί μας  καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου. Έκθεση στον ήλιο για μια μέρα μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα (εξωτερική μεμβράνη του ματιού). Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προστατεύουν 100% από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. 

Σε περίπτωση που το παιδί παίρνει κάποιο φάρμακο για οποιονδήποτε λόγο δεν θα ξεχνάτε ότι αυξάνετε η  ευαισθησία του δέρματος του  στον ήλιο. (Συμβουλευτείτε τον /την παιδίατρό σας).

Σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος τι θα πρέπει να κάνουμε:

Το ηλιακό έγκαυμα δυστυχώς το αντιλαμβανόμαστε στο τέλος της ημέρας όταν το δέρμα πάρει κοκκινωπό χρώμα. Το παιδί αρχίζει να πονά και να αισθάνεται φαγούρα γιατί ο ήλιος έχει στεγνώσει το δέρμα του. Το ξεφλούδισμα θα αρχίσει περίπου μια βδομάδα μετά το έγκαυμα. 


  •  Εξηγήστε  στο παιδί σας να μην ξύνει το δέρμα του.
  • Κάντε στο παιδί ένα δροσερό μπάνιο 
  • Χρησιμοποιήστε  κατάλληλες ενυδατικές κρέμες.
  • Αποφύγετε οποιαδήποτε έκθεση στον ήλιο γιατί θα επιδεινώσει την κατάσταση.
  • Σε περιπτώσεις που  το έγκαυμα είναι έντονο και δημιουργηθούν φυσαλίδες τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

www.paidiatrosathome.gr
Dr. Δώρα Ευθυμίου Παιδίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: