13 Μαΐου 2015

Επιχείρηση χαλιά ……..καθάρισμα & αποθήκευση

Μάϊος είναι ο μήνας που σίγουρα όλες επιλέγουμε να ξεστρώσουμε τα χαλιά μας. Πριν τα αποθηκεύσουμε πλένουμε τα χαλιά μας για να είναι καθαρά το επόμενο φθινόπωρο που θα τα ξαναχρειαστούμε.Ας δούμε μερικές συμβουλές για το πως καθαρίζουμε τα χαλιά εύκολα και αποτελεσματικά:
Πρώτον ελέγχουμε το ενδεχόμενο αποχρωματισμού. Υπάρχουν χαλιά που δεν ξεβάφουν, ξεθωριάζουν ή παραμορφώνονται όταν τα καθαρίζουμε ή όταν αφαιρούμε τους λεκέδες. 
Ανάλογα με τις ιδιότητές τους λοιπόν, χρησιμοποιούμε ανάλογη μέθοδο καθαρισμού και προϊόντα. Εδώ βλέπουμε πως θα κάνουμε μια δοκιμή στο χαλί για να μάθουμε αν ξεβάφει.
 • Χρησιμοποιούμε ένα σημείο του χαλιού μας μικρό για δοκιμή.
 • Σκουπίζουμε πρώτα το χαλί.
 • Βρέχουμε ένα πανί με το καθαριστικό που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.
 • Καθαρίζουμε με το πανί το χαλί και στη συνέχεια στεγνώνουμε τον υγρό χώρο με ένα στεγνό λευκό πανί.
 • Αν το λευκό πανί αποκτήσει χρώμα, τότε το προϊόν καθαρισμού δεν κάνει.
Βέβαια όταν αγοράζουμε τα χαλιά μας μας δίνουν οδηγίες για το πιό προϊόν είναι κατάλληλο οπότε δεν θα έχουμε τέτοιο πρόβλημα.

Τα βήματα του καθαρισμού των χαλιών
Σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα πολύ καλά τα χαλιά μας, στην συνέχεια επιλέγουμε με ποιόν τρόπο θέλουμε να τα καθαρίσουμε. Στεγνό καθάρισμα ή υγρό.
Εάν έχετε μάλλινα χαλιά τότε θα πρέπει: με ένα ξεσκονιστήρι να χτυπήσετε ελαφρά το χαλί από την πίσω πλευρά, ώστε η σκόνη να μετακινηθεί στην επιφάνεια του πέλους. Τραβήξτε με την ηλεκτρική σκούπα την σκόνη. Χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα με ουδέτερο απορρυπαντικό για ευαίσθητα ρούχα, με αναλογία μια κουταλιά της σούπας σε 5 λίτρα χλιαρού νερού, μουσκέψτε ένα άσπρο πανί και τρίψτε μια γωνία του χαλιού. Αν το πανί χρωματιστεί απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία καθαριστή. Αν το πανί δεν χρωματιστεί : Βουρτσίστε το χαλί, με μια μαλακή βούρτσα βουτηγμένη στο διάλυμα. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό. Προσέξτε να μην ποτίσετε την βάση του χαλιού. Εάν το χαλί είναι πολύ βρεγμένο, στεγνώστε το σε ένα σκιερό χώρο.
Εάν έχετε μετάξωτά χαλιά τότε θα πρέπει: Τινάξτε με το χέρι το χαλί ώστε να φύγει η σκόνη. Ετοιμάστε ένα διάλυμα με ένα μέρος άσπρο ξύδι και 3 μέρη νερού. Βουτήξτε ένα καθαρό μαλακό δέρμα στο διάλυμα και στύψτε το πολύ καλά. Κρατώντας τελείως επίπεδη την επιφάνεια του χαλιού, τρίψτε το με το δέρμα απαλά, πάντα προς την κατεύθυνση του πέλους. Αφήστε την επιφάνεια του χαλιού να στεγνώσει σε σκιερό χώρο.Τέλος με ένα καθαρό στεγνό δέρμα τρίψτε το χαλί απαλά πάντα προς την φορά του πέλους.

Εάν έχετε μοκέτες τότε θα πρέπει: Να σκουπίσετε πολύ καλά την μοκέτας σας και με τη χρήση ένος πιεστικού μηχανήματος ή σκούπας με νερό να καθαρίσετε πολύ καλά τη μοκέτα σας, επιλέγετε πάντα κατάλληλα για χρήση απορρυπαντικά.
Πως θα αποθηκεύσετε τα χαλιά σας

Tα χαλιά σας πρέπει να φυλάσσονται τυλιγμένα σε ρολό για αποθήκευση. Ο σκώρος είναι ο σπουδαιότερος εχθρός του χαλιού. Χρησιμοποιήστε Vapona, καμφορά για την απομάκρυνση του. Μόνο φροντίστε να μην έρχονται σε άμεση επαφή με το χαλί. Τυλίξτε ίσια και σφιχτά το χαλί σας σε ρολό προς την κατεύθυνση του πέλους του. Τελειώνοντας, τυλίξτε το χαλί σε πρόχειρο βαμβακερό σεντόνι, βάζοντας ξανά καμφορά και αφήνοντας τις άκρες του ρολού ανοικτές για να αερίζετε το χαλί. Τοποθετείτε σε δροσερό ξηρό χώρο, οριζόντια στο πάτωμα για να μην τσακίσουν οι άκρες του. Μην αποθηκεύετε το χαλί σε πλαστικούς σάκους γιατί το χαλί δεν μπορεί να "αναπνέει".


Τι απαγορεύεται να κάνω ...
 • Η χρήση χλωρίνης ή λευκαντικών με βάση το χλώριο στα κρόσια των χαλιών
 • Το τίναγμα των χαλιών στο μπαλκόνι : Με το τίναγμα, ή το χτύπημα με χτυπητήρια, μπορεί να σπάσουμε κάποιο από τα στημόνια, να φύγουν μερικά κομπάκια και να δημιουργηθεί μια μικρή τρυπούλα.
 • Το ακανόνιστο, βίαιο τρίψιμο με σκληρές βούρτσες, κόντρα στη φορά του πέλους: Μπορεί να καταστρέψει την απαλή υφή του πέλους και σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στα παλαιά χαλιά, να προκαλέσει τρύπες.
 • Το μούλιασμα των χαλιών σε νερό : Αν παρόλα αυτά το χαλί βραχεί, πρέπει να δράσουμε γρήγορα ώστε να στεγνώσει αμέσως, μιας και η υγρασία αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες καταστροφής του πέλους. 
 • Η χρήση δυνατών απορρυπαντικών για ρούχα : Είναι συνήθως ακατάλληλα για την πλήση χαλιών και φθείρουν σταδιακά το πέλος. Επίσης, ακόμα και με τη χρήση ακίνδυνων απορρυπαντικών, επιβάλλεται να ξεπλύνουμε καλά, ώστε να μη μείνει κανένα ίχνος μέσα στο πέλος και αποδυναμώσει σταδιακά τις ίνες του χαλιού.
 • Η απ' ευθείας επαφή της ναφθαλίνης με το χαλί : Η ναφθαλίνη κυρίως, αλλά και τα άλλα σκοροαπωθητικά, που χρησιμοποιούνται όταν αποθηκεύουμε το χαλί, πρέπει να τυλίγεται σε κάποιο χαρτί, πχ. χαρτοπετσέτα, και να τοποθετείται πάνω στο πέλος του χαλιού, χωρίς να έρχεται σε άμεση επαφή μαζί του, ώστε να μην αφήσει λεκέ.
 • Το δίπλωμα των χαλιών για πολλές μέρες : Η φύλαξή τους πρέπει να γίνεται, τυλίγοντάς τα σε ρολλό και όχι διπλώνοντάς τα σε κάποια σημεία σαν πακέτα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε την τσάκισή τους, που στην αντίθετη περίπτωση θα φαινόταν για πολύ καιρό αφότου ξαναστρωθούν. Επίσης απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένα χειροποίητα χαλιά που έχουν πολύ σφιχτή ύφανση, διότι αν διπλωθούν, υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν κάποια υφάδια τους.
 • Η απευθείας έκθεσή τους στον ήλιο : Η UV ακτινοβολία, γνωστή πια σε όλους για τη βλαβερή δράση της, επιδρά και στα χρώματα των χαλιών εξασθενώντας τα. Χρησιμοποιήστε κουρτίνες ή στόρια για να προστατεύσετε εκτός από τα χαλιά και το ξύλινο πάτωμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: