28 Φεβρουαρίου 2015

Ο ρόλος της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών !!!

 Ο Πλάτων ονόμαζε την μουσική ως την ομορφιά του Σύμπαντος κι έλεγε ότι:
 «η Μουσική είναι η κίνηση του ήχου για να φτάσει την ψυχή και να της διδάξει την αρετή»ότι «η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα”.Από πολύ μικρά τα παιδιά (νήπια και προσχολικής ηλικίας) έχουν πολλά να κερδίσουν ακούγοντας μουσική. Είναι διασκέδαση, και τα ενθαρρύνει να κινούνται, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για να τελειοποιήσουν τις ικανότητες τους στη κίνηση. 

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την κίνηση, η μουσική βοηθά να συνδεθείτε με το παιδί σας, να χορέψετε και να τραγουδήσετε μαζί του, απλά πράγματα που θα τα ενθουσιάσει. 
Πολλοί επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι η μουσική κάνει τα παιδιά εξυπνότερα, υποστηρίζουνε ότι η  μουσική βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.


Πολλοί γονείς αναρωτιούνται τι είδος μουσικής θα πρέπει να ακούει το παιδί τους. Αφήστε το παιδί να ακούσει ότι του αρέσει, λένε οι ειδικοί. Δοκιμάστε τα αγαπημένα σας κομμάτια, κλασική μουσική, μοντέρνα, ροκ, τζαζ. Οτιδήποτε με μια καλή μελωδία θα είναι καλό, αν και τα αργά κομμάτια είναι βέβαια καλύτερα για να ηρεμήσει το βράδυ πριν κοιμηθεί, όπως τα γρήγορα είναι καλά όταν παίζει. 

Το πρωί διαλέξτε όμορφα κλασικά κομμάτια για να ξυπνήσει με χαρούμενη και αισιόδοξη διάθεση. Τα λίγο μεγαλύτερα παιδάκια μπορούν να απολαύσουν ένα τραγούδι που αφηγείται μία ιστορία, ένα παραμύθι. 

Ενθαρρύνεται το παιδί να κινηθεί στους ήχους της μουσικής και να εκφράσει τα συναισθήματά του. Όταν πρόκειται να βάλετε μουσική για το μικρό σας, σκεφτείτε κάτι χαρούμενο και απλό. Μείνετε μακριά από σκληρό ροκ ή ραπ. Μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν ότι η συνεχής έκθεση σε χαοτική και σκληρή μουσική αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου. Ακόμη και τα φυτά φαίνεται να αποστρέφονται αυτό το είδος της μουσικής. 

Μάθετε με το παιδάκι σας τραγουδάκια που μπορεί και αυτό να ακολουθήσει και τραγουδήστε όλοι μαζί.
Η εκμάθηση ενός οργάνου να ξέρετε ότι μπορει να ωφελήσει πάρα πολύ το παιδί και η καταλληλη ηλικια είναι έχοντας συμπληρώσει τα 3 χρόνια του. Σε αυτή την ηλικία είναι που τα κυκλώματα του εγκεφάλου του για την μουσική εκπαίδευση αρχίζουν να ωριμάζουν. 

Είναι πολλές οι μελέτες που δείχνουνε ότι τα παιδάκια 3 και 4 ετών, που έκαναν μαθήματα πιάνου, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ που μετρούσαν την ικανότητα τους να σκέφτονται στο χώρο και το χρόνο, από τα παιδάκια που δεν έκαναν μαθήματα πιάνου. 

Επίσης οι ειδικοί δηλώνουν ότι αυτά τα παιδιά μπορούσαν να μάθουν πολύπλοκα μαθηματικά πιο εύκολα από τα άλλα παιδιά. Το πιάνο είναι ένα καλό όργανο για να αρχίσουν τα παιδιά, γιατί δεν χρειάζεται να έχουν μεγάλη ικανότητα με τα δάχτυλά τους όπως στην κιθάρα ή το βιολί. Ενθαρρύνετε το να μάθει κάποιο όργανο, αλλά μην επιμείνετε. Αφήστε το να επιλέξει από μόνο τι του αρέσει και τι όχι εάν θέλει να μάθει κιθάρα να μάθει κιθάρα και όχι αυτό που εσείς πιθανότατα να θέλετε.

  
Δεν υπάρχουν σχόλια: