14 Ιανουαρίου 2015

Προετοιμάστε σωστά το πρώτο σας παιδί για τον ερχομό του δεύτερου !!!


Η καλή προετοιμασία πάντοτε δημιουργεί συνθήκες για μια ομαλότερη εξέλιξη στα νέα δεδομένα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να προετοιμάσουμε το μεγαλύτερο παιδάκι μας για τον ερχομό του μικρότερου αδελφού/ης, έχοντας πάντοτε υπόψη ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τον δικό του χαρακτήρα. Να μην ξεχνάμε ότι ο τρόπος προσέγγισης εξαρτάται και από την ηλικία του πρώτου παιδιού και τι μπορεί να αντιληφεί.


 Είναι πολύ σημαντικό το πρώτο μας παιδάκι να μπορεί να συμμετέχει από την αρχή σε όλη την διαδικασία μέχρι την ημέρα που θα υποδεχτεί στο σπίτι πλέον το μικρότερο αδερφάκι του.
  1. Δείξτε στο παιδί την κοιλιά σας που μεγαλώνει και πάρτε το μαζί στον γιατρό για το υπερηχογράφημα. 
  2. Διηγηθήτε του σαν παραμυθάκι πως κι εκείνο ήταν κάποτε τόσο μικρό και σας ενθουσίαζε το ίδιο όταν το βλέπατε στον υπέρηχο ή το νιώθατε στην κοιλιά σας.
  3. Αφήστε  το παιδί να σας βοηθήσεις και να σας προτείνει πράγματα για την προετοιμασίας του νέου δωματίου ή της κούνιας και δείξτε του τα μωρουδιακά ρουχαλάκια εξηγώντας του ότι αυτά είναι δικά του και τώρα θα τα χαρίσει στο αδερφάκι του.
  4. Εξηγήστε του πόσο σημαντικό είναι το νέο μέλος στην οικογένεια και ειδικά για το ιδιο το παιδάκι γιατί θα έχει πάντα παρέα για παιχνίδι.
Από την άλλη όμως πλευρά είναι σημαντικό να του εξηγήσουμε ότι το μωράκι θα θέλει λίγο παραπάνω πρόσοχή και χρόνο μέχρι να μεγαλώσει λίγο, ότι θα είναι λίγο γκρινιάρικο και θα πεινάει συνέχεια αλλά θα έρθει πολύ γρήγορα η στιγμή που θα κάθονται μαζί και θα παίζουνε αγαπημένα.

Μην ξεχάσετε να εξηγήσετε στο παιδί ποιός θα το φροντίζει τις μέρες που θα λείπετε στο μαιευτήριο, πως θα κοιμάστε όταν γυρίσετε στο σπίτι και τι αλλαγές θα δεχτεί στην καθημερηνοτητά του. Είναι σημαντικό να μην αλλάξουμε όσο μπορούμε το πρόγραμμα του μεγαλύτερου παιδιού για να προσαρμόσουμε το μικρότερο. 

Για παράδειγμα εάν είναι σε ηλικία παιδικού 3-6 δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι καλό να σταματήσει από το σχολείο ή άλλες δραστηριότητες για να προστατέψουμε το μωράκι μας από ιώσεις. Καλό θα είναι να συμβουλευτούμε τον/την παιδίατρο μας ή κάποιον παιδοψυχολόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: