24 Σεπτεμβρίου 2014

Τι είναι το σύνδρομο της υπερέμεσης κύησης?

Γνωρίζατε για την υπερέμεση κύηση ? Εγώ για να είμαι ειλικρινή δεν το γνώριζα μέχρι που το έπαθα και ομολογώ ότι είναι ότι χειρότερο και οδυνηρό μου έχει τύχει μέχρι τώρα.
Η υπερέμεση κύηση  είναι μια κατάσταση πολύ πιο σοβαρή από τις απλές καθημερινές ναυτίες από τις οποίες υποφέρουν σχεδόν όλες οι μέλλουσες μητέρες και πάσχει σχεδόν το 15% των εγκύων . 


Το σύνδρομο της  υπερέμεσης κύησης θεωρείται ότι προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα της «ορμόνης της εγκυμοσύνης» HCG, ή αλλιώς της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης, η οποία αυξάνεται μετά τη σύλληψη. 

Συνήθως το σύνδρομο αυτό αρχίζει να επηρεάζει τις εγκύους από την έκτη εβδομάδα μέχρι την 12η, ενώ κάποιες, λιγότερες μεν μπορεί να υποφέρουν μέχρι και την 24η εβδομάδα. 

Οι έγκυες που υποφέρουν από το εν λόγω σύνδρομο κάνουν πολλαπλούς εμετούς, ορισμένες μέχρι και 30 την ημέρα, κάτι το οποίο μπορεί να αφυδατώσει τον οργανισμό τους και να έχει ως συνέπεια τη στέρηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών από το έμβρυο. Συνήθως οι έγκυες που έχουν το σύνδρομο δεν μπορούν να φάνε ή να πιούνε τίποτα και καταλήγουν να χάνουν το 10% του βάρους τους. Πέραν τον προαναφερθέντων σε ακραίες περιπτώσεις η υπερέμεση κύηση μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση τοξινών στο αίμα ή στα ούρα, καθώς το σώμα προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη τροφής. Επίσης, οι γυναίκες με υπερέμεση κύηση διατρέχουν κατά 20% περισσότερες πιθανότητες από τις υπόλοιπες εγκύους να πάθουν προεκλαμψία. 

Για τις γυναίκες που έχουν το σύνδρομο, η νοσοκομειακή περίθαλψη κρίνεται απαραίτητη, καθώς χωρίς ενδοφλέβια σίτιση και ενυδάτωση εκτίθενται στον κίνδυνο της αφυδάτωσης. Επίσης, συχνά τους χορηγούνται φάρμακα για την αντιμετώπιση των ναυτιών αλλά και για την πρόληψη από τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: