06 Μαΐου 2014

Όταν οι γονείς τσακώνονται μπροστά στα παιδιά.......


Οι τσακωμοί των γονέων μπροστά στο παιδιά δημιουργούν πολλά προβλήματα. Τα προβλήματα πολλές φορές δέν είναι μόνο ψυχολογικά αλλά και σωματικά, (δυσλειτουργίες), σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η αρμονική συνύπαρξη ενός ζευγαριού είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και για να το πετύχει αυτό ένα ζευγάρι χρειάζεται συνεχή προσπάθεια, αγάπη, αλληλοσεβασμό και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Δυστυχώς, στην εποχή μας πολλά ζευγάρια δεν καταφέρνουν να ζήσουν αρμονικά, με αποτέλεσμα οι τσακωμοί να είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους.
Δυστυχώς πολλές φορές τα παιδιά γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της λεκτικής ή ακόμα και σωματικής βίας, που μπορεί να ασκούν οι γονείς μεταξύ τους. 
Πολλές φορές οι γονείς θεωρούν ότι τα παιδιά είναι μικρά και δεν καταλαβαίνουν, ότι δεν ακούνε ή ότι δεν δίνουν τόση σημασία σε αυτό που βλέπουν. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει,  τα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας καταλαβαίνουν τα πάντα, μπορεί να μην δώσουνε εκείνη τη στιγμή τη μέγιστη σημασία αλλά από το μυαλό τους δεν θα σβήσει ποτέ ο καβγάς που είδανε και τα λόγια που ακούσανε. 

Η φθορά που μπορεί να προκαλέσουν στην προσωπικότητά τους είναι πολύπλευρη και μακροχρόνια, καθώς το συνοδεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής του.Οι οικογενειακοί τσακωμοί έχουν και τις συνέπειές τους .......
  • Δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας στο παιδί. Αναγκάζεται να διαλέξει πλευρό, δηλαδή γονιό κάτι που είναι και δύσκολο και καταστροφικό για την ψυχολογία του παιδιού. Ακόμα κι αν το παιδί  επιλέξει να πάερει το μέρος του ενός γονιού, ποτέ δε θα σταματήσει να έχει συναισθήματα αγάπης για τον άλλο γονέα.
  • Όλη αυτή η συμπεριφορά αποτελεί ένα κακό πρότυπο, καθώς περνάει στο παιδί το μήνυμα ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με φωνές και αντίδραση και όχι με  διάλογο.
  • Η χρήση λεκτικής και σωματικής βίας δείχνει έλλειψη σεβασμού της προσωπικότητας του συντρόφου. Δυστυχώς, αυτό το πρότυπο μπορεί να επηρεάσει και τις μετέπειτα σχέσεις του παιδιού, όπου θα χρησιμοποιεί αυτούς τους δυσλειτουργικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων που έχει μάθει από την οικογένειά του.
  • Το παιδί που μεγαλώνει σε εχθρικό περιβάλλον βιώνει έντονο άγχος στην καθημερινότητά του. 
  • Η υπερβολική συναισθηματική φόρτιση του παιδιού προκαλλέι πονοκεφάλους, ζαλάδες, πόνους στο στομάχι κτλ. 
  • Τα παιδί μπορεί να εκδηλώσει σημάδια μελαγχολίας και έντονης εσωστρέφειας, ή να εκδηλώσει επιθετικότητα στο σπίτι ή στο σχολείο, ώστε να αποσπάσει με αυτόν τον τρόπο την προσοχή των γονιών του.

Ας σκεφτούμε όλοι οι γονείς τι είναι πιό σημαντικό στη ζωή μας και δώσουμε μέγιστη σημασία στην σωματική και ψυχολογική υγειά των παιδιών μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: