13 Μαΐου 2014

Φράσεις που μειώνουν την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού.


Αν σκεφτούμε όλοι με καθαρό και ξεκούραστο μυαλό για το τι έχουμε πει κάποια στιγμή  στα παιδιά μας τότε θα νιώσουμε σίγουρα μια μικρή ενοχή. Δυστυχώς με το καθημερινό τρέξιμο που έχουμε όλοι οι γονείς ακούγεται λογικό να αγνοήσουμε κάποιες φορές για το τι μας λένε τα παιδιά μας ή για το πως τους μιλάμε εμείς.

Φυσικά αυτό είναι λάθος γιατί υπάρχουν λέξεις και πράξεις που μπορεί να θεωρήσουμε ακίνδυνες αλλά μπορεί να κάνουν εξίσου μεγάλη ζημιά στην αυτοεκτίμηση του παιδιου.

Ποιές φράσεις που σίγουρα έχουμε  πεί όλοι οι γονείς κάποια στιγμή μειώνουν την αυτο-εκτίμηση ενός παιδιού και πρέπει να αποφεύγονται:


  • είμαι απασχολημένη / ός


Υπάρχουν πολλές φορές  που θα είμαστε απασχολημένοι με κάτι και το παιδί μας  θα ζητήσει την προσοχή μας , εάν όμως αγνοήσουμε τις ανάγκες του παιδιού και το κάνουμε να νιώσει υποτιμημένο την επόμενη φορά θα οδηγηθεί στο να μην μας πει άλλα σημαντικά πράγματα που θα θέλαμε να γνωρίζουμε ότι του συμβαίνουν.Παρότι δεν προτείνει κανείς να τα παρατήσουμε όλα και να ασχοληθείτε μόνο με το παιδί, μην του απαντήσετε «είμαι απασχολημένος/η τώρα». Αντ’ αυτού, πείτε στο παιδί ότι αμέσως μόλις τελειώσετε τη δουλειά σας, θα μπορέσετε να ασχοληθείτε μαζί του και να το βοηθήσετε σε ό,τι χρειάζεται. 

  • γιατί το έκανες αυτό;

Ανεξάρτητα από το πόσο μπερδεμένοι είστε, το να ζητάνε από το παιδί σας να αναλύσει τη συμπεριφορά του μειώνει την αυτοεκτίμησή του και το οδηγεί στην εσωστρέφεια. Αντί για αυτό, μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί πώς ένιωσε και τι σκέφτηκε όταν πήρε την απόφαση να κάνει αυτό που έκανε. Ωστόσο, αποφύγετε να μαντεύετε τις απαντήσεις του, γιατί το παιδί μπορεί να σας πει «ναι» σε κάτι, μόνο και μόνο για να σας καθησυχάσει. 

  • στο είχα πει ότι θα .....

Υποθετικά ότι οι γονείς ξέρουν τις περισσότερες φορές ποιο είναι το καλύτερο για τα παιδιά τους, η υπενθύμιση των λαθών ενός παιδιού στέλνει το μήνυμα ότι εσείς έχετε πάντοτε δίκιο και το παιδί πάντοτε άδικο. Όταν, λοιπόν, το παιδί σας κάνει ένα λάθος, για το οποίο το είχατε προειδοποιήσει, δεν πρέπει να του λέτε "Στο είχα πει ότι θα συμβεί", αλλά προσπαθήστε να βρείτε μαζί του λύσεις για ό,τι έγινε χωρίς να υποβαθμίζετε την αυτοπεποίθηση του και την ικανότητά του να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του. 

  •  όταν γυρίσει ο μπαμπάς θα δεις τι θα συμβεί....

Παρότι πολλές φορές το παιδί σας μπορεί να σας τρελαίνει με τα καμώματά του, να είστε πολλοί προσεκτικοί όταν παίζετε το παιχνίδι του καλού και του κακού με το σύντροφό σας, γιατί όχι μόνο κάνετε τον πατέρα του παιδιού να φαίνεται ο κακός, αλλά υποβαθμίζετε και τη δική σας δύναμη, δείχνοντας ότι εσείς δεν έχετε την εξουσία να πάρετε αποφάσεις και να το τιμωρήσετε, αν χρειαστεί. 


Τα λόγια είναι πιό ισχυρά από μια πράξη......ας προσέχουμε απλά καθημερινά πραγματάκια και λόγια που οδηγούν σε λάθος καταστάσεις.Δεν υπάρχουν σχόλια: