22 Μαΐου 2014

Το ΟΧΙ της μαμάς και το ΝΑΙ του μπαμπά...........

Αχ μην μου πείτε ότι δεν έχετε έρθει αντιμέτωποι με αυτό το παιχνιδάκι του
 "ναι " και του "όχι" ?

Για να δούμε τι λένε οι ειδικοί πάνω σε αυτό το θέμα που ταλαιπωρεί τις περισσότερες οικογένειες και πως πρέπει να το χειριστούμε.

Πολλές φορές οι γονείς διαφωνούν μπροστά στο παιδί για θέματα που αφορούν στη διαπαιδαγώγησή του. Είναι σημαντικό να δίνουν ξεκάθαρα μηνύματα και να έχουν από κοινού συμφωνήσει έναν κατάλληλο τρόπο διαπαιδαγώγησης και αγωγής του παιδιού. Για παράδειγμα, είναι ωφέλιμο να έχουν θέσει όρια στη συμπεριφορά του παιδιού που τηρούνται και από τους δύο. Μια τέτοια συμπεριφορά εξασφαλίζει ένα σταθερό περιβάλλον, όπου τα όρια δεν είναι συγκεχυμένα, ενώ παράλληλα δείχνει τη σταθερότητα, τη συνεργασία και τη συνέπεια στη συμπεριφορά των γονέων.

Όταν ο ένας λέει 'ναι' και ο άλλος λέει 'όχι' το παιδί εισπράττει ένα διπλό μήνυμα, το οποίο συχνά δυσκολεύεται να ερμηνεύσει ή ερμηνεύει ανάλογα με το τι το 'συμφέρει'.

Αντικρουόμενα μηνύματα, ειδικότερα σε θέματα σημαντικά και με διάρκεια στο χρόνο δίνουν στο παιδί την αίσθηση ότι οι γονείς του δεν επικοινωνούν μεταξύ τους μας εξηγεί η παιδίατρος Δώρα Ευθυμίου.

Οι γονείς θα πρέπει:

- να κάνουν μια συζήτηση προκειμένου να κατανοήσουν ποια είναι τα θέματα για τα οποία διαφωνούν και πόσο σημαντικά είναι τα θέματα αυτά. 
- Θα πρέπει να συμφωνήσουν έτσι ώστε να μην διαφωνούν συχνά μπροστά στο παιδί, αλλά στο να συζητούν εκ των προτέρων για το ποια θα είναι η στάση που θα ακολουθήσουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα.- να μην διαφωνούνε μπροστά στο παιδί.

- να μην επιμένετε σε  απόψεις αντίθετες μεταξύ τους μπροστά στο παιδί, καλό θα είναι ο ένας από τους δύο να υποχωρήσει.

- να συζυτήσετε με ειλικρίνεια και ηρεμία με τον/την σύντροφό σας σχετικά με τους στόχους σας για τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας.

- να βρείτε μια κοινή πορεία.

- η διαφορετική γνώμη του άλλου μπορεί να είναι εξίσου σεβαστή και αποδεκτή με τη δική σας. 

- Επικοινωνήστε με τον/την σύντροφό σας για τους προβληματισμούς σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: