10 Μαΐου 2014

Το ιστορικό της γιορτής της μητέρας !!!

Στην πόλη Φιλαδέλφεια της Αμερικής ζούσε η κ. Jannis με τις κόρες της Ann και Elinor οι οποίες δεν είχανε παντρευτεί. Το 1905 πέθανε η μητέρα τους, οι δυο κόρες την κηδεύουν και θρηνούν για το χαμό της.  Η Ann Jerrin (43 ετών) που είχε αναλάβει και την προστασία της μικρότερης αδερφή της ήταν απαρηγόρητη. Ο χαμός της μητέρας της, που τόσο πολύ αγαπούσε την έκανε να συλλάβει την ιδέα να δημιουργήσει μια καινούργια εθνική εορτή αφιερωμένη αποκλειστικά στην μητέρα. 
Η γυναίκα αυτή που δεν είχε την τύχη να γίνει ποτέ μητέρα ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον μια φορά το χρόνο όλοι οι άνθρωποι έχουνε υποχρέωση να τιμούν ξεχωριστά τη μητέρα τους και να της δείχνουν τον σεβασμό τους και την αγάπη τους. Για αυτό το λόγο άρχισε έναν κοινωνικό αγώνα και έφτασε μέχρι τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλσον και τον παρακάλεσε να την βοηθήσει.Έτσι πέτυχε το σκοπό της για τον αγώνα που είχε ξεκινήσει και ονειρευτεί. 
Σύντομα όμως διαπύστωσε ότι ο αγώνας της έπαιρνε κάποια άλλη τροπή . Η τόσο αγνή και τιμημένη προσπάθεια της άρχισε να παίρνει εμπορικό χαρακτήρα. Παρατήρησε με λύπη της ότι την θέση του σεβασμού και της αγάπης κατέλαβαν τα ακριβά δώρα, όλες οι βιτρίνες και τα μαγαζιά γέμιζανε με διαφιμήσεις και διάφορα σκίτσα. 
Αρχίσανε να εξαγοράζουνε την αξία αυτής της ημέρας και δεν της άρεσε καθόλου. Προσπάθησε ακόμα μια φορά και για το σκοπό αυτό  χάλασε όλα της τα χρήματα , στο τέλος πέθανε πολύ φτωχία το 1948 μόνη της παρακαλώντας ακόμα μέχρι και την τελευταία της στιγμή να μην ξεχάσουμε την αξία της μητέρας και την σημασία αυτής της γιορτής.

Από τότε έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαϊου .

Δεν υπάρχουν σχόλια: