09 Ιανουαρίου 2014

Μεγαλώνοντας δίδυμα !!!

Ποιά είναι η μεγαλύτερη δυσκολία και ποιά η μεγαλύτερη ευχαρίστηση για τους γονείς που μεγαλώνουν δίδυμα μωρά;

Οι γονείς διδύμων σκέφτονται συνεχώς κάθε απόφαση που παίρνουν και αναρωτιούνται αν έχουν κάνει το σωστό. Ίσως το δυσκολότερο κομμάτι της ανατροφής των διδύμων είναι όταν είναι νεογέννητα. Όσο εξαντλημένη και να είναι η μητέρα θα πρέπει να φροντίζει  όχι ένα αλλά δύο βρέφη. Συνεχώς ταϊζει, αλλάζει ή κρατά ένα μωρό. Είναι μερικοί δύσκολοι μήνες, αλλά τελικά περνούν!Είναι δυνατόν μια μητέρα με δίδυμα μωρά να τα καταφέρει στην καθημερινότητά της με τα νεογέννητα χωρίς βοήθεια;

Πολλές φορές εμείς οι νέες μαμάδες δεν θέλουμε να δεχτούμε στην αρχή καμία βοήθεια αλλά αυτό είναι λάθος. Στην πραγματικότητα η έλλειψη βοήθειας τον πρώτο καιρό το μόνο που θα φέρει είναι ένα απίστευτα μεγάλο χάος τόσο στο σπίτι όσο και στην ζωή σας. 
Ακόμα και αν δεν θέλετε κανέναν στα πόδια σας, τουλάχιστον μπορείτε να στείλετε κάποιον να σας κάνει τα ψώνια ή να σας φέρει φαγητό για να μην χρειαστεί να μαγειρέψετε.Χρησιμοποιήστε κάθε διαθέσιμη βοήθεια. 
Μετά από περίπου ένα μήνα μπορείτε να χαλαρώσετε με την εξωτερική βοήθεια. 
Σε αυτή τη φάση οι περισσότερες μαμάδες έχουν βάλει σε κάποιο είδος προγράμματος τα δίδυμα και είναι πιο εύκολο να διαχειριστείς την καθημερινότητα μόνη σου.


 Πρέπει να βάζουμε τα δίδυμα σε χωριστά δωμάτια ανεξάρτητα από το φύλο τους;

Αν έχετε τον χώρο, κάντε το! Τα δίδυμα περνούν πολλές ώρες μαζί και καθώς μεγαλώνουν είναι δύσκολο να έχουν λίγο χρόνο μόνο για τον εαυτό τους. Έχοντας τα δικά τους δωμάτια θα αποκτήσουν λίγο χώρο για να αναπνεύσουν ο ένας μακριά από τον άλλο. Όταν τα δίδυμα έχουν την ευκαιρία να περνούν χρόνο μόνα τους,  αυτό τα βοηθάει να αναπτυχθούν και να ανακαλύψουν τις δικές τους δυνατότητες και δυνάμεις μακριά από το αδερφάκι τους. Επίσης με αυτό τον τρόπο χτίζουν την αυτοεκτίμησή τους και την ικανότητα συγκέντρωσης.


Πώς μπορούμε να δείξουμε την ίδια προσοχή και στα δυο παιδιά; 

Όταν έχετε μικρά δίδυμα, χρειάζεται προσπάθεια για να δώσετε σε κάθε παιδί την προσοχή που χρειάζεται αλλά είναι αναμφίβολα πολύ σημαντικό.
Όταν είναι βρέφη, χρησιμοποιείστε το χρόνο που αλλάζετε την πάνα. Κοιτάξτε το μωρό στα μάτια, πείτε το όνομά του, κάντε το να γελάσει. Έτσι χτίζετε τον δεσμό με το καθένα τους. Αν και θα προτιμήσετε να κερδίσετε χρόνο ταϊζοντάς τα συγχρόνως, προσπαθήστε να τα ταϊζετε και ξεχωριστά τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Και όταν έρχεται το σαββατοκύριακο, πάρτε μαζί σας μόνο το ένα μωρό για να κάνετε τις δουλειές σας και αφήστε το άλλο με τον μπαμπά του. Αλλά βεβαιωθείτε πως το επόμενο σαββατοκύριακο θα ανταλλάξετε μωρά έτσι ώστε κάθε γονιός να έχει τον ίδιο χρόνο και με τα δυο παιδιά.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν τα δίδυμα μαλώνουν μεταξύ τους ή γίνονται επιθετικά;

Στην ηλικία 1-3 ετών όταν τα δίδυμα θυμώνουν γίνονται επιθετικά. Αυτό οφείλεται στην αναστάτωση που νιώθουν και είναι φυσιολογικό και υγιές. Δαγκώνουν, χτυπούν, πετούν το φαγητό, χτυπούν ακόμα και το κεφάλι τους αλλά όλα αυτά είναι συνηθισμένες συμπεριφορές για ένα νήπιο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι αυτήν την αναστάτωση που νιώθουν τα νήπια.
Μην αντιδράσετε αρνητικά, δείξτε υπομονή και κατανόηση. Εξασκήστε μαζί τις νέες δεξιότητες όταν το παιδί είναι ήρεμο και ανοιχτό στη μάθηση. 


Μερικές φορές τα δίδυμα δεν είναι έτοιμα από πλευράς ανάπτυξης να μοιραστούν παιχνίδια. Τα μικρά δίδυμα πρέπει να μάθουν να μοιράζονται τα παιχνίδια τους πολύ πιο συχνά αλλά και πιο νωρίς από ότι τα μοναχοπαίδια. Ωστόσο είναι μια δεξιότητα που την μαθαίνεις. 
Βοηθήστε τα δίδυμα να κατακτήσουν την τέχνη να μοιράζονται συγχαίροντάς τα όταν το κάνουν και αδιαφορώντας όταν δεν το κάνουν. Ή διδάξτε τα χρησιμοποιώντας παραδείγματα (κοίτα ! ο μπαμπάς μου δίνει την εφημερίδα, ευχαριστώ μπαμπά) ή παίξτε το παιχνίδι της μοιρασιάς. Όλοι κάθονται σε κύκλο και στη μέση βάζουν μια μπάλα ή ένα αυτοκινητάκι. Τσουλήστε το προς ένα παιδί και πείτε "Είναι η σειρά σου" και ενθαρρύνετέ το να το σπρώξει προς το επόμενο. Μπορείτε να επιβραβεύετε κάθε πάσα με μπισκότα ή αυτοκόλλητα.Είναι κακό τα δίδυμα να μοιράζονται φίλους και χόμπι;

Όταν είναι μικρά πολλά δίδυμα μοιράζονται τους φίλους τους και τα χόμπι με επιτυχία όμως τα προβλήματα ξεκινούν καθώς τα δίδυμα μεγαλώνουν γιατί τότε ξεκινάει ένας ανταγωνισμός για το ποιόν αγαπάει περισσότερο ο κοινός φίλος και ποιός είναι καλύτερος στη δραστηριότητα. Οι γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουν να προσφέρουν στα δίδυμα ποικιλία φίλων, δραστηριοτήτων και αθλημάτων ώστε κάθε παιδί να επιλέξει για τον εαυτό του.


πηγή άρθρου: βιβλίο  " Δίδυμα από το Α ως το Ω¨ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: