16 Δεκεμβρίου 2013

Life Ideas για τη διαμόρφωση δωματίου ενός παιδιού με ΔΕΠ-Υ !!!
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητα αποτελεί μια από τις πιο συχνές διαταραχές συμπεριφοράς της σχολικής ηλικίας του παιδιού (σε ποσοστό 5%). Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι συνήθως, παρορμητικά, ανήσυχα, ανυπόμονα, απρόσεκτα και ανυπάκουα. Έχουν έλλειψη συγκέντρωσης, αφήνουν ανολοκλήρωτα τα πράγματα που ξεκινούν και σπάνια κάθονται ήσυχα. Οπότε, λόγω, των παραπάνω χαρακτηριστικών η διαμόρφωση του δωματίου, που τα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και κυρίως, η διαμόρφωση του χώρου που μελετούν είναι πολύ σημαντική.

γράφει η κα. Ιωάννα Δημητριάδου Ειδική Παιδαγωγός


Ιδέες για τη διαμόρφωση του δωματίου:
Το δωμάτιο το διαμορφώνουμε, πάντα, με τη συμμετοχή του παιδιού καθώς είναι ο δικός του χώρος. Προσπαθούμε να έχουμε όσο γίνεται λίγα, αλλά χρήσιμα πράγματα για να μην διασπάται η προσοχή του. 
Επίσης, φροντίζουμε να είναι πάντα ταχτοποιημένο. 

Να, μερικές life ideas για τη διαμόρφωση του δωματίου ενός παιδιού με ΔΕΠ/Υ:1.Το δωμάτιο του παιδιού πρέπει να είναι φωτεινό και να αερίζεται συχνά.
2. Διαλέγουμε ένα απαλό χρώμα (λευκό, μπεζ, ροζ,  γαλάζιο).
3. Στους  τοίχους του δωματίου δεν κρεμάμε τίποτα, καθώς μπορεί να διασπάται, διαρκώς, η προσοχή του. Αν το παιδί επιμένει και θέλει, μπορούμε να κρεμάσουμε δύο με τρεις οικογενειακές φωτογραφίες πάνω από το κρεβάτι του. Συνήθως τα παιδιά με ΔΕΠ/Υ έχουν ανήσυχο ύπνο. Όταν, λοιπόν, ξυπνούν και βλέπουν τις οικογενειακές φωτογραφίες (που είναι ο μπαμπάς, η μαμά τους ή κάποιος αδελφός), αυτομάτως ηρεμούν καθώς νιώθουν ασφάλεια.
4. Σε κούτες διαφόρων χρωμάτων τοποθετούμε όλα του τα παιχνίδια, σε κατηγορίες (π.χ. παιχνίδια Lego, παιχνίδια κούκλες). Σε κάθε κουτί βάζουμε μια ετικέτα όπου γράφουμε την κατηγορία του παιχνιδιού και ενημερώνουμε το παιδί για το που βρίσκεται το κάθε παιχνίδι. Λόγω το ότι το παιδί με ΔΕΠ/Υ χαρακτηρίζεται από έλλειψη οργάνωσης, είναι λογικό να επικρατεί ένα χάος στο δωμάτιό του όταν εκείνο παίζει. Καλό είναι λοιπόν, όταν πλησιάζει η ώρα που το παιδί πρέπει να ταχτοποιήσει το δωμάτιό του, να το ενημερώνουμε και απλά να στεκόμαστε στην πόρτα και να παρατηρούμε. Το παιδί, με υπομονή, πρέπει να τακτοποιήσει τα παιχνίδια του στις αντίστοιχες κούτες. Είναι μια καλή ιδέα για να βοηθήσουμε το παιδί να οργανώνει το χώρο του.5. Τη βιβλιοθήκη του μπορούμε να τη βάλουμε σε τέτοιο σημείο που να έχει εύκολη πρόσβαση στα βιβλία. Εκεί κοντά, φτιάχνουμε μια ήσυχη και ζεστή γωνιά για να διαβάζουμε ή ακόμα να ξεφυλλίζουμε τα βιβλία. Το παιδί με ΔΕΠ/Υ δύσκολα θα κάτσει για πολλή ώρα, αλλά έστω και ένα λεπτό να κάτσει, ας του δείξουμε μόνο το εξώφυλλο ενός βιβλίου και ας το ρωτήσουμε τι του άρεσε περισσότερο εντύπωση.


6. Βρίσκουμε μια ήσυχη γωνιά και τοποθετούμε το γραφείο του. Δεν το βάζουμε μπροστά στο παράθυρο, ούτε κοντά στην πόρτα. Πάνω στο γραφείο του βάζουμε μόνο τα απαραίτητα πράγματα, όπως μολύβια, τετράδια και βιβλία που θα χρησιμοποιήσει για μελέτη και στην αριστερή πλευρά του γραφείου τοποθετούμε μια λάμπα. Μπροστά από το γραφείο του τοποθετούμε ένα ρολόι με χρονόμετρο και χαρτί με τα καθήκοντα που έχει για την επόμενη μέρα.  

Είναι σημαντικό να προσδιορίζεται με ακρίβεια η διάρκεια της μελέτης, να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιο μάθημα κάνει και μέχρι πότε πρέπει να το έχει ολοκληρώσει και κάθε φορά που τελειώνει κάποιο καθήκον, να το διαγράφει από το χαρτί.

7. Το φως στο δωμάτιό του πρέπει να είναι απαλό για να μην το ενοχλεί στα μάτια.
8. Για κουρτίνες μπορούμε να βάλουμε με  σχέδια από ήρωες του Disney που να εκφράζουν το παιδί. Καλό είναι να είναι λίγο χοντρές, ώστε αν τον ενοχλεί το φως του ήλιου, να έχει απλά να τις τραβήξει. 
9. Τέλος, στην πόρτα του δωματίου του μπορούμε να βάλουμε με διάφορα σχέδια ή μαγνητάκια το όνομά του και μια αγαπημένη του ζωγραφιά.

Ο προσωπικός χώρος για όλα τα παιδιά είναι πολύ σημαντικός. Ιδιαίτερα για τα παιδιά με ΔΕΠ/Υ, πρέπει ο χώρος του δωματίου τους να είναι έτσι διαμορφωμένος, ώστε να τους είναι οικείος, ζεστός και να έχουν διάθεση να περνούν εκεί το χρόνο τους.


Ιωάννα Δημητριάδου
Ειδική Παιδαγωγός
Email: idimitriadou@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: