09 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί αισθανόμαστε θλίψη στις γιορτές?Στατιστικά τα Χριστούγεννα θεωρούνται μια περίοδος του έτους, κατά την οποία μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων εμφανίζει  τάσεις θλίψης ή ακόμη και κατάθλιψης. Η θλίψη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως πραγματικές ή συναισθηματικές απώλειες, επαγγελματικές ή προσωπικές αποτυχίες και άλλες καταστάσεις. 

Το συναίσθημα της μοναξιάς εκείνες τις ημέρες μπορούν να μας κάνουν ακόμη περισσότερο επιρρεπείς σε μια καταθλιπτική «βουτιά» στον εαυτό μας και ιδιαίτερα όταν ο περίγυρός μας βιώνει μια αισιόδοξη, γιορτινή και πιο ήρεμη περίοδο. 


Ας δούμε μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουνε είτε εμάς προσωπικά είτε εμείς να βοηθήσουμε καποίον φίλο ή συνανθρωπό μας αυτές τις μέρες παρέχοντας του κάποιες πολύτιμές συμβουλές.

  • Κρατάμε χαμηλά τις προσδοκίες μας.Προσπαθούμε να μην έχουμε μεγαλύτερες προσδοκίες, από όσες μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, πάντα με γνώμονα τη δική μας ψυχική ασφάλεια. 
  • Επιλέγουμε φέτος κάτι διαφορετικό. Οι επαναληπτικές συνήθειες, τις οποίες πολλοί ακολουθούν κατά τη διάρκεια των εορτών, εξουθενώνουν συχνά τον οργανισμό, καθώς στερούνται ενδιαφέροντος και ποικιλίας. 
  •  Κάνουμε έναν προϋπολογισμό στα χρήματά μας. Η οικονομική δυσχέρεια μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ σοβαρό παράγοντα θλίψης στις γιορτές, καθώς μας κάνει ευάλωτους στην απόφαση, ή όχι, μιας αγοράς ή μιας δραστηριότητας. Ένας σωστός προϋπολογισμός των οικονομικών θα περιορίσει το άγχος, καθώς θα σας υποδείξει τα χρηματικά μας όρια. 
  • Αφήνουμε στην άκρη τις ασήμαντες λεπτομέρειες. Οι παραδόσεις των Χριστουγέννων είναι εμπλουτισμένες από μικρές λεπτομέρειες, οι οποίες συχνά μας δημιουργούν ανασφάλεια για το αν θα τα καταφέρουμε κι εμείς να φανούμε αντάξιοί τους. Δεν υπάρχει αντικειμενική εικόνα για το τέλειο χριστουγεννιάτικο δέντρο ή το τέλειο γιορτινό δείπνο. 


  • Γινόμαστε  εθελοντές. Η περίοδος των εορτών είναι σίγουρα μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις κρυμμένες πτυχές του εαυτού μας, οι οποίες είχαν καταπιεστεί το προηγούμενο διάστημα. Η κοινωνική προσφορά είναι ένα δυνατό συναίσθημα, το οποίο κινητοποιήσει σώμα και πνεύμα και μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη χαμένη σας ελπίδα. 
  • Ας μιλήσουμε με έναν ειδικό για τα συναισθήματά μας. Η συζήτηση με τα κοντινά μας πρόσωπα μπορεί να ελαφρύνει λίγο τη σκέψη μας, αλλά ίσως να μην είναι αρκετή για να απαλύνει τη θλίψη που τυχόν αισθανόμαστε. Μια προσέγγιση από έναν ειδικό μπορεί να μας βοηθήσει να «τακτοποιήσουμε» σε έναν πρώτο βαθμό τον συναισθηματικό μας κόσμο και αυτό, αποτελεί το πρώτο βήμα για την διέξοδο από την ψυχική σας φόρτιση. 

πηγή άρθρου: paidorama

Δεν υπάρχουν σχόλια: