06 Δεκεμβρίου 2013

Μελομακάρονα ....

Πλησιάζουνε τα Χριστούγεννα και για αυτό θα πρέπει να αρχίσουμε τις ετοιμασίες μας για τα υπέροχα γλυκά. Ας δούμε πως φτιάχνουμε τα μελομακάρονα, θα σας παρουσιάσω μια πραγματικά υπέροχη συνταγή εγώ αυτή ακολουθώ και πάντα οι καλεσμένοι μου δεν σταματούν ούτε στο πρώτο , ούτε στο δέυτερο ........αλλά μόλις τελειώσουν όλα.



ΥΛΙΚΑ για 3 κιλά: 

  • 400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  •  550 γρ. ηλιέλαιο
  •  1200 γρ. αλεύρι
  •  30 γρ, ζαχαρη άχνη
  •  ½ κουτ. του γλυκού αμμωνία
  •  ¼ κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
  •  1 πρέζα κανέλα
  •  1 πρέζα γαρίφαλο
  •  ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • καρύδια χοντροκομμένα
  • μέλι για το μέλωμα

Για το σιρόπι: 
  • 500γρ. νερό
  • 700 γρ.ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στην μέση
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 100 γρ. μέλι (θυμαρίσιο)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και την κανέλα. Αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και κατεβάζουμε από το μάτι. Προσθέτουμε το μέλι ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

για τα μελομακάρονα

Σ’ ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη σόδα, την αμμωνία και την άχνη και ανακατεύουμε με το χέρι. Π
ροσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω,  η ζύμη δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές ή οβάλ  μπάλες και τις χαράζουμε απο πάνω με ένα πιρούνι. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 - 200 βαθμούς ανάλογα τον φούρνο 20  με  30 λεπτά περίπου (έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα). Μόλις βγούνε από το φούρνο τα βουτάμε (αμέσως) με μία κουτάλα στο κρύο το σιρόπι για ένα λεπτό τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουνε σε ένα σουρωτήρι. 

Τοποθετούμε στην πιατέλα μας και πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.
Αφήνουμε να κρυώσουν, ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: