12 Δεκεμβρίου 2013

Γαλοπούλα γεμιστή με ξερά φρούτα και κονιάκ !!!

Μια ιδιαίτερη συνταγή , δοκιμασμένη και φανταστική.





Υλικά:
  • 1 γαλοπούλα γύρω στα 4 1/2-5 κιλά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κιμά
  • τα συκωτάκια της γαλοπούλας
  • 200 γρ. καπνιστό ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 100 ml κονιάκ 
  • 300 γρ. κάστανα βρασμένα χοντροκομμένα
  • 200 γρ. βερίκοκα & δαμάσκηνα (αποξηραμένα)
  • 200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό κότας ή 1 κύβο διαλυμένο σε 1/2 λίτρο νερό
  • 2-3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο



Εκτέλεση:




Αν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη την αφήνετε να ξεπαγώσει καλά.

Πλένετε τη γαλοπούλα, αφαιρείτε τα συκωτάκια της και τη σκουπίζετε με χαρτί . Την καψαλίζετε, την πλένετε και τη στεγνώνετε πάλι. Την πασπαλίζετε εξωτερικά και εσωτερικά με αλατοπίπερο.

Ζεματάτε τα συκωτάκια, τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε. Ζεσταίνετε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον κιμά και τα συκωτάκια, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας. Τέλος ρίχνετε τα μανιτάρια,τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και σοτάρετε 6’-7’ ακόμη. Σβήνετε με το κονιάκ και το ζωμό της κότας και βράζετε 25’-30’ μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Προσθέτετε στη γέμιση τα κάστανα, το ζαμπόν, το τυρί και το μαϊντανό και γεμίζετε με το μείγμα αυτό την κοιλιά της γαλοπούλας. Τη ράβετε καλά. Περιχύνετε με το βούτυρο λιωμένο τη γαλοπούλα και την ψήνετε 4 ώρες και 40’ περίπου. Γαρνίρετε τη γαλοπούλα με λαχανικά σοταρισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: