22 Νοεμβρίου 2013

Υπάρχει ο Αϊ - Βασίλης?


Μια ερώτηση που καλούμαστε εμείς οι γονείς να απαντήσουμε στα παιδιά μας, τι όμως πρέπει να κάνουμε να συνεχίσουμε το όμορφο παραμυθάκι ή να τους πούμε την αλήθεια?
Όπως μεγαλώσαμε και εμείς πιστεύοντας σε αυτό το παραμύθι μέχρι κάποια ηλικία καλό θα είναι και εμείς τώρα από την θέση πλέον του γονιού να να μη βιαστούμε να «μεγαλώσουμε» το παιδί μας, γιατί έτσι θα στερηθεί και εκείνο και εμείς την ομορφιά της παιδικής του ηλικίας που περιμένει δίπλα στο τζάκι ή το παραθυρο τον Αϊ -Βασίλη.

Ο Αϊ – Βασίλης είναι η πιο σημαντική φιγούρα της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων! Ο χοντρούλης, καλοσυνάτος γεράκος με την άσπρη γενειάδα, τα ροδαλά μάγουλα και την κόκκινη στολή πρωταγωνιστεί πάντα σε αυτές τις γιορτές. Κάθε χρόνο γεμίζει το μεγάλο σάκο του με δωράκια και με το έλκηθρό του ξεκινά ένα ταξίδι με προορισμό όλα τα παιδιά του κόσμου. Η αποστολή του είναι μια να μοιράσει χαρά και δώρα σε όλα τα παιδιά.
Διηγηθήτε τους  ιστορίες για τα κατορθώματα του Αϊ – Βασίλη, για τα ξωτικά και τους ταράνδους και εξηγήστε τους πως θα βρεθούν  τα δώρα τους κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αφήστε την παιδική τους  φαντασία να καλπάσει ελεύθερη. Με τη φαντασία το παιδί δημιουργεί όλα όσα θέλει να βιώσει αυτή την περίοδο. Και μην ξεχνάμε ότι  η φαντασία είναι η βάση της δημιουργικότητας, είναι ο νοητικός εκείνος χώρος όπου όλα είναι δυνατά. 

Και τώρα ας δούμε πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να τελειώσει το παραμύθι???
Ίσως  αυτή η χρονική στιγμή να μην υπάρξει και ποτέ, καλό θα είναι να αφήσουμε τα παιδία μας να αναζητήσουν μόνα  τους τις απαντήσεις με την πάροδο των χρόνων. Από μόνα τους θα επιλέξουνε τι είναι αυτό που θέλουν να περιμένουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΟΝ ΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ? 
ΚΡΥΒΕΤΕ ΜΕΣΑ ΣΑΣ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: