20 Σεπτεμβρίου 2013

Σχολείο και ματαδωτικές ασθένειες.


Ενημερωθείτε για το τι μπορούν τα παιδιά να κολλήσουν τόσο στον παιδικό σταθμό όσο όσο και στο σχολείο:


Γρίπη / Κοινό κρυολόγημα
Τόσο η γρίπη όσο και το κοινό κρυολόγημα μεταδίδεται  πολύ εύκολα και οι γονείς θα πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτικοί  καθώς οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία μετατρέπονται σε εστίες ιώσεων. Σε περίπτωση που το παιδί σας είναι άρρωστο, αποφύγετε να το στείλετε στο σχολείο μέχρι να γίνει εντελώς καλά.
Ιλαρά
Η ιλαρά είναι μια λοίμωξη της παιδικής ηλικίας που προκαλείται από έναν ιό. Τα συμπτώματα της ιλαράς περιλαμβάνουν βήχα, καταρροή, φλεγμονή στα μάτια, πονόλαιμο, πυρετό και δερματικά εξανθήματα. Η οξεία φάση της κρατάει γύρω στις πέντε ημέρες και μετά τα συμπτώματα σιγά-σιγά υποχωρούν.
Στην περίπτωση που το παιδί σας εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα  θα πρέπει αμέσως να απευθυνθείτε στον παιδίατρο και εκείνος θα σας κατευθύνει κατάλληλα.
Ανεμοβλογιά
Η ανεμοβλογιά είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί φαγούρα, και εξανθήματα.  Η ανεμοβλογιά είναι ιδιαίτερα μεταδοτική σε ανθρώπους που δεν είχαν τη νόσο, ούτε έχουν εμβολιαστεί. Η ανεμοβλογιά είναι μια κοινή ασθένεια μεταξύ των παιδιών, ειδικά πριν την ηλικία των 12 ετών. Συνήθως περνάει χωρίς θεραπεία, αλλά επειδή  είναι  μεταδοτική, μπορεί να ‘κολλήσουν’ όσοι  δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Παρωτίτιδα (Μαγουλάδες)
Η παρωτίτιδα είναι μια οξεία λοιμώδης ιογενής νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από επώδυνη διόγκωση των παρωτίδων. Η φλεγμονή οδηγεί σε διόγκωση των ιστών που περιβάλλουν τους σιελογόνους αδένες, σε ερυθρότητα και πόνο.
Κοκίτης
Ο κοκίτης είναι μία ασθένεια που οφείλεται σε μικρόβιο και το παιδί που προσβάλλεται από το μικρόβιο αυτό  παρουσιάζει έντονο και  ξερό βήχα για μεγάλο διάστημα. Εάν το παιδί σας αρρωστήσει ,θα πρέπει να πάρει αντιβίωση για να μειωθεί η διάρκεια της νόσου και η μεταδοτικότητα της ασθένειας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο για να αποκλείσετε  οποιαδήποτε επιπλοκή (π.χ αν εμφανίσει πυρετό υπάρχει κίνδυνος πνευμονίας).
Ψείρες
Οι ψείρες είναι μεταδοτικές και δεν έχουν καμία σχέση με την καθαριότητα.

2 σχόλια:

Ξωτικό είπε...

καλημέρα!
ωραίο και ενημερωτικό το ποστ...
τι κάνουμε, όμως, οι μαμάδες, για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αντισταθούν σε όλα αυτά;
και, πόσο αναγκαίο είναι για τα παιδιά μας να κολλήσουν (ή να μην κολλήσουν) όλες αυτές τις ασθένειες; και, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι ασθένειες (και τα παράσιτα) χωρίς να δηλητηριάσουμε το παιδί μας με χημικά σκευάσματα;

Giota Mavreli είπε...

Δυστυχώς νομίζω ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις ασθένειες αλλά το τι μπορούμε να κάνουμε για να μην χρησιμοποιούμε ολα αυτά τα χημικά σκευάσματα θα σου έχω απαντήσεις σύντομα. Θα αποστείλω την ερώτηση σου στην Παιδίατρο και θα μας απαντήσει σύντομα.