11 Ιουλίου 2013

Τσιμπήματα του καλοκαιριού - τι πρέπει να προσέχουμε ...

www.paidiatrosathome.gr

Σφήκες, μέλισσες, κουνούπια, μύγες, ψύλλοι, αλλά και τσούχτρες, σκορπιοί και φίδια κάνουν την εμφάνισή τους πολύ συχνά αυτή την περίοδο του έτους. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα έντομα, όπως και τα περισσότερα ζώα, δεν επιτίθενται συνήθως στον άνθρωπο, εκτός εάν τα προκαλέσουμε.
Καταρχάς, πρέπει να ενημερώσετε τα παιδιά σας για αυτούς τους απρόσκλητους επισκέπτες καθώς και τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει η εμφάνισή τους. Δεν χρειάζεται να τρομάξουν, αλλά να τους υποδείξετε γενικά κάποια πράγματα για την ασφάλειά τους.
Καλό είναι επίσης να ελέγξετε εάν το παιδί σας εμφανίζει ιδιαίτερη ευαισθησία τσιμπήματα ή  δαγκώματα. Τα περισσότερα παιδιά εκδηλώνουν ήπιες αντιδράσεις, υπάρχουν όμως και άλλα που είναι αλλεργικά σε ορισμένα δηλητήρια και ενδέχεται να χρειαστούν επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση.Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί έχει τέτοια προδιάθεση, συζητήστε το με τον παιδίατρο ή έναν ειδικό ιατρό. Μπορεί να χρειαστεί το παιδί να υποβληθεί σε θεραπεία από-ευαισθητοποίησης με τη χορήγηση κάποιων σκευασμάτων (ενέσεων ή χαπιών).
Ο ιατρός θα σας υποδείξει ακόμη τι πρέπει να κάνετε προκειμένου να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο πιθανό επεισόδιο.
Είναι σίγουρο ότι αποκλείετε να προλάβετε όλα τα πιθανά τσιμπήματα ή δαγκώματα, όσο καλά κι αν είστε ενημερωμένοι  και προετοιμασμένοι. Μπορείτε όμως να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να συμβούν.
Πώς θα γίνει αυτό:
  • Αποφύγετε να βρίσκεστε με το παιδί σε περιοχές όπου πιθανόν υπάρχουν πολλά έντομα ή άλλα 'επικίνδυνα' ζώα. Τα λιμνάζοντα νερά, οι κήποι, τα δένδρα και τα λουλούδια στην ανθοφορία τους, οι εστίες σκουπιδιών αποτελούν συνήθως και εστίες κινδύνου.
  • Προσέξτε το ντύσιμο του παιδιού κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να μην είναι εκτεθειμένο πολύ το δέρμα του. Προτιμήστε τα μακρυμάνικα δροσερά ρούχα καθώς και τα παντελόνια κάτω από το γόνατο, που προστατεύουν το σώμα του τόσο από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο όσο και από τις επιθέσεις εντόμων και ζώων.
  • Όσον αφορά ειδικά τα έντομα, καλό είναι να γνωρίζετε ότι έλκονται από τα έντονα χρώματα και τις έντονες οσμές . Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε καλλυντικά και αρωματικά προϊόντα για την καθαριότητα και φροντίδα του παιδιού, που αφήνουν έντονο το άρωμά τους διότι θα γίνει ευκολότερα θύμα των εντόμων. Αν παρά τις προφυλάξεις σας, το παιδί δεν αποφύγει το τσίμπημα, τότε πρέπει να γνωρίζετε τι ακριβώς θα αντιμετωπίσετε.
  • Τα τσιμπήματα εντόμων μπορεί να προκαλέσουν τοπικό ερεθισμό στο δέρμα, που συνήθως υποχωρεί μετά από μια ημέρα χωρίς φαρμακευτική θεραπεία. Αυτό που κυρίως πρέπει να κάνετε είναι να ανακουφίσετε την ενοχλητική φαγούρα που πιθανότατα ταλαιπωρεί το παιδί. Για τα τσιμπήματα κουνουπιών, ψύλλων και κοριών ενδείκνυται η επάλειψη με λοσιόν καλαμίνης στο δέρμα, εκτός από την περιοχή των ματιών και των γεννητικών οργάνων.
  • Αν πάλι πρόκειται για τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα, τότε βρέξτε ένα πανί με κρύο νερό και πιέστε το πάνω στην περιοχή του τσιμπήματος, για να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα τον ιατρό σας και ιδίως προτού σπεύσετε να χορηγήσετε άλλα θεραπευτικά μέσα ή γιατροσόφια. Αν η φαγούρα είναι έντονη, πιθανόν ο ιατρός να σας υποδείξει κάποια αλοιφή κορτιζόνης ή κάποιο αντιισταμινικό σκεύασμα.
  • Διατηρείτε επίσης τα νύχια του παιδιού καθαρά και κομμένα, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα μολύνσεων από το ξύσιμο. Εάν πάντως το τσίμπημα μολυνθεί, η περιοχή θα κοκκινίσει και θα πρηστεί. Μερικές φορές εμφανίζεται και πυώδες υγρό κοντά στο επίμαχο σημείο. Καλό είναι να ζητήσετε από τον ιατρό να εξετάσει οποιοδήποτε δήγμα ή τσίμπημα εντόμου έχει μολυνθεί, διότι ενδέχεται να πρέπει να αντιμετωπισθεί με αντιβιοτικά φάρμακα.
Γενικότερα, καλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια εφόσον το παιδί εκδηλώσει τα παρακάτω συμπτώματα μετά από κάποιο τσίμπημα:  • Ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή
  • Αδυναμία, λιποθυμία ή απώλεια της συνείδησης
  • Κνιδωτικό εξάνθημα ή φαγούρα σε όλο το σώμα
  • Υπερβολικό οίδημα (πρήξιμο) κοντά στα μάτια, τα χείλια ή οπουδήποτε αλλού που δυσκολεύει το παιδί να βλέπει, να τρώει ........

www.paidiatrosathome.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: