25 Ιουνίου 2013

Τι χρώμα να επιλέξω για το παιδικό δωμάτιο!


Σύμφωνα με έρευνες  που έχουν πραγματοποιηθεί, τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχοσυναισθηματική ισορροπία, ιδιαίτερα των παιδιών, γιατί βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης και είναι αναγκαίο να βιώνουν σε ένα υγιές, αρμονικό και ευχάριστο περιβάλλον.  
 πώς επηρεάζει κάθε χρώμα την ψυχολογία του παιδιού 

Οι θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί κατόπιν των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί για την θετική επιρροή των χρωμάτων, μπορούν να σε βοηθήσουν να επιλέξεις το κατάλληλο χρώμα για το παιδικό δωμάτιο. Διάβασε παρακάτω ποια είναι η επιρροή των περισσότερων χρωμάτων:

Κόκκινο: Είναι το χρώμα της φωτιάς το οποίο τραβά αμέσως την προσοχή και δημιουργεί έντονα συναισθήματα ενθουσιασμού, ενεργητικότητας αλλά και ευφορίας. Για τον χρωματισμό του παιδικού δωματίου, δεν συστήνεται η αποκλειστική χρήση του κόκκινου χρώματος, γιατί προκαλεί ένταση και ευερεθιστικότητα.  Αν ωστόσο θέλεις το παιδί σου, να είναι ενεργητικό, κεφάτο και ενθουσιώδες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μικρές λεπτομέρειες κόκκινου χρώματος στην διακόσμηση του παιδικού του δωματίου.

Πορτοκαλί: Αν θέλεις να δώσεις μία φιλόξενη, ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα στο χώρο του παιδικού δωματίου, τότε οι αποχρώσεις του πορτοκαλί χρώματος  αποτελούν την ιδανική επιλογή για να κάνεις το χώρο του παιδιού σου άνετο και φωτεινό. Το πορτοκαλί χρώμα, δημιουργεί ήρεμα και θετικά συναισθήματα και εμπνέει με θετικό τρόπο την ομαδική συζήτηση και την εξωτερίκευση των σκέψεων και των συναισθημάτων.Κίτρινο: Το χρώμα του ήλιου χαρίζει  κέφι, ζωντάνια, αισιοδοξία και βοηθά στην εύρυθμη ανάπτυξη του παιδιού, ιδιαίτερα όμως μπορεί να ωφελήσει στην πνευματική του εξέλιξη. Το παιδί που μεγαλώνει σε έναν χώρο που κυριαρχεί το κίτρινο χρώμα, συγκεντρώνεται πιο εύκολα , απορροφά πιο γρήγορα τις γνώσεις και εκφράζει με περισσότερη άνεση τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Πράσινο: Το πράσινο, είναι το κυρίαρχο χρώμα της φύσης και συμβολίζει τη νέα ζωή, το νέο ξεκίνημα, την φρεσκάδα και την θετική εξέλιξη.  Στο χώρο του παιδικού δωματίου , το πράσινο χρώμα μπορεί να βοηθήσει το παιδί να έχει ήρεμη και συγκροτημένη σκέψη. Δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για χαλάρωση, ξεκούραση και ηρεμία, γι’ αυτό και το πράσινο χρώμα συστήνεται κυρίως για το βρεφικό δωμάτιο,  γιατί βοηθά το μωρό να είναι γαλήνιο!Μπλε: Για την διακόσμηση του παιδικού δωματίου, το φωτεινό μπλε ή θαλασσί, είναι το χρώμα που δημιουργεί μία ευχάριστη αλλά και δημιουργική ατμόσφαιρα! Αν θέλεις το παιδί σου να είναι παραγωγικό, προσεχτικό, ήρεμο και να ξεπερνά εύκολα και γρήγορα τις γκρίνιες και τις εντάσεις, τότε διάλεξε μία ευχάριστη, φωτεινή απόχρωση του μπλε για την διακόσμηση του δωματίου του!

Μωβ: Το χρώμα που συμβολίζει το αξίωμα, την πολυτέλεια αλλά και την βασιλεία δεν είναι άλλο από το μωβ.  Για το παιδικό δωμάτιο, προτείνεται η χρήση του χρώματος της λεβάντας, που δημιουργεί μία ήρεμη και γαλήνια ατμόσφαιρα, αλλά προσφέρει και την αίσθηση της πολυτέλειας στο χώρο!

Ροζ: Το ροζ θεωρείτε το ιδανικό χρώμα για την διακόσμηση του κοριτσίστικου παιδικού δωματίου και αποτελεί την πρώτη επιλογή χρώματος από το γυναικείο φύλλο! Το ροζ,  μπορεί να βοηθήσει το κοριτσάκι σου να είναι δημιουργικό,  δυναμικό, ρομαντικό και αγαπητό. Συντελεί στην συναισθηματική εξισορρόπηση,  στον ήρεμο ύπνο αλλά και στην απομάκρυνση των δυσάρεστων συναισθημάτων.Άσπρο: Το άσπρο είναι το χρώμα της καθαρότητας, της αγνότητας αλλά και της αθωότητας, ωστόσο είναι μία ψυχρή απόχρωση για το παιδικό δωμάτιο, η οποία σύμφωνα με μελέτες συντελεί στην δημιουργία μυστικών σκέψεων και συναισθημάτων.  Δεν αποτελεί την ιδανική επιλογή για τον χρωματισμό του δωματίου, εκτός και αν συνδυαστεί με κάποιο άλλο χρώμα.

Γκρι: Το γκρι χρώμα, τον τελευταίο καιρό έχει μπει για τα καλά στα περισσότερα σπίτια και έχει γίνει της μόδας…  Οι αποχρώσεις του γκρί, δεν συστήνονται για την διακόσμηση του παιδικού χώρου, γιατί δημιουργούν συναισθήματα θλίψης, μελαγχολίας αλλά και εσωστρέφειας.  Το γκρι χρώμα, προτείνεται περισσότερο για την διακόσμηση ενός γραφείου, όπου είναι χώρος στον οποίο θέλεις να αποστασιοποιηθείς από όλους τους εξωτερικούς παράγοντες που σου αποσπούν την προσοχή και θέλεις να αφιερωθείς αποκλειστικά και μόνο στην εργασία σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: