26 Απριλίου 2013

Έξοδος :Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών .

         ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ 


Την Κυριάκή 28 Απριλίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια λαικών αφηγητών που περνούσανε από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά.Χωρίς αμφιβολία, τα λαϊκά παραμύθια ανοίγουν εντυπωσιακούς κόσμους της φαντασίας: τα στοιχεία της φύσης αποκτούν οντότητα, τα ζώα μιλάνε, θεριά, δράκοι και άλλα φανταστικά όντα ζωντανεύουν, οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τις γλώσσες των ζώων ή αλλάζουν μορφή, μαγικά αντικείμενα και συγκλονιστικές διαπλοκές συνθέτουν τις εικόνες των λαϊκών παραμυθιών που πολλές φορές κινούνται στη σφαίρα του υπερρεαλισμού ενώ ταυτόχρονα περιγράφουν μια σκληρή πραγματικότητα.
Το Ελληνικό Σχέδιο επέλεξε να παρουσιαστούν να παρουσιαστούν τρεις ιστορίες με αφορμή ελληνικά παραμύθια στη μορφή για αφηγητή και ορχηστρικό σύνολο καθώς μία από τις σκέψεις (μας) είναι η δημιουργία ρεπερτορίου στο είδος από έλληνες συνθέτες. Έτσι, τρεις συνθέτες, - οι Νεφέλη Λιούτα, Δήμητρα ΤρυπάνηΤάσος Ρωσόπουλος-, δέχθηκαν το κάλεσμά του Ελληνικού Σχεδίου και παρουσιάζουν τρία ελληνικά παραμύθια στην δική τους εκδοχή για αφηγητή και την Καμεράτα. Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι αυτά! 

Το Βασιλόπουλο κι ο Δράκος
Συνθέτης: Τάσος Ρωσόπουλος
Αφήγηση: Δημήτρης Πιατάς
Κείμενο: Γιώργος Κοροπούλης
Κιθάρα:Κορίνα Βουγιούκα
Λίγα λόγια για το παραμύθι: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς που ήταν πολύ λυπημένος γιατί δεν είχε αποκτήσει παιδιά. Έτσι έταξε στο δράκο το πρώτο παιδί που θα αποκτούσε. Πράγματι σε εννέα μήνες η βασίλισσα γέννησε ένα όμορφο βασιλόπουλο. Αφού όμως πέρασαν τα χρόνια ο δράκος ήρθε να το ζητήσει πίσω ....

Η εκδίκηση της Νεράιδας
Συνθέτης: Δήμητρα Τρυπάνη
Κείμενο: Δήμητρα Τρυπάνη
Αφήγηση: Τατιάνα Μπρε, Δήμητρα Παπασταύρου
Μάσκες-Σχεδιασμός: Νίκος Κόκκαλης
Κατασκευή: Κώστας Μαραπίδης, Νίκος Κόκκαλης
Λίγα λόγια για το παραμύθι: Ο βασιλιάς της Μυρμιδονιάς αγαπούσε τη Δημητρούλα, μια νεαρή όμορφη κοπέλα που κανείς δε γνώριζε ότι είναι κόρη της Νεράιδας του δάσους. Μα εκείνη αγαπούσε έναν νεαρό αγρότη. Ο βασιλιάς από τη ζήλια του αποφάσισε να σκοτώσει τον αγρότη και τον κάλεσε σε μονομαχία στο δάσος…

Το πιο γλυκό ψωμί
Συνθέτης: Νεφέλη Λιούτα
Κείμενο: Νεφέλη Λιούτα.
Αφήγηση: Νεφέλη Λιούτα
Φωνητικά: Αθηνά Καμαρίτη, Δανάη Μπερή.
Λίγα λόγια για το παραμύθι: Ένας ανόρεχτος βασιλιάς, ένας σοφός γέροντας και ένα χωράφι στην άκρη του κόσμου. Σαράντα γυναίκες ζυμώνουν σαράντα ψωμιά σε σαράντα φούρνους...Ένα παραμύθι για ανόρεχτους βασιλιάδες, ψωμιά και όλα αυτά που ψάχνουμε μακρυά μας αντί να αναζητήσουμε στα χέρια μας.

"Ήταν μια φορά..."- Moυσικά Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους για αφηγητή και ορχήστρα εγχόρδων

Καλλιτεχνική επιμέλεια κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή
Συνθέτες: Νεφέλη Λιούτα, Δήμητρα Τρυπάνη, Τάσος Ρωσόπουλος
Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου | Καμεράτα
Το παραμύθι “Το Βασιλόπουλο κι ο Δράκος” αφηγείται ο Δημήτρης Πιατάς

Πού: Κεντρική Σκηνή Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Πότε: Κυριακή 28 Απριλίου 2013, 2 παραστάσεις στις 12.00 το μεσημέρι και στις 16.00 το απόγευμα
Πόσο: Εισιτήρια: 15 € | Μειωμ/ παιδικό 10 €

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και άνω και εντάσσεται στον κύκλο "Το Ελληνικό Σχέδιο στη Στέγη". 

1 σχόλιο:

DIMI είπε...

Πολύ όμορφες εκδηλώσεις!Κρίμα πού θά λείπουνε τά παιδιά!Καλό Πάσχα καί καλή Ανάσταση!!Φιλιά!