22 Απριλίου 2013

Σοκολατένιος Πειρασμός !!


Γλειφιντζούρια από κέικ με σοκολάτα




ΥΛΙΚΑ  για περίπου 14-16 cake pops
  • 300γρ κέικ σοκλάτας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και cupcakes ή μπράουνις
  • 175γρ ganache σοκολάτας (ακολουθεί η συνταγή)
  • 300γρ μαύρη σοκολάτα λιωμένη με λίγο βούτυρο (1/2 κ.γ.)
  • λευκή σοκολάτα ή τρούφα χρωματιστή για τη διακόσμηση
  • καλαμάκια για σουβλάκι ή ειδικά λευκά καλαμάκια για γλειφιντζούρια
ganache σοκολάτας
  • 100γρ σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 75γρ κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βάλτε το κέικ στο μούλτι και κάντε το λεπτά ψίχουλα. Μπορείτε επίσης να το κάνετε και με το χέρι.
  2. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή στο μικροκυμάτων ζεστάνετε την κρέμα μέχρι πριν να βράσει και αμέσως ρίξτετη πάνω στη σοκολάτα. Αφήστε τη να κάτσει 30 δεύτερα και ανακατέψτε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρετε ένα εμοιογενές μίγμα. Αφήστε το λίγο να κρυώσει.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε την κρέμα σοκολάτας με τα ψίχουλα του κέικ. Προσθέστε την κρέμα λίγο λίγο μέχρι να γίνει μια ζύμη που θυμίζει πλαστελίνη, αλλά δεν κολάει στα χέρια και μπορεί εύκολα να γίνει μπάλα.
  4. Φτιάχτε μικρές μπαλίτσες παίρνοντας λίγη λίγη ζύμη με ένα κουταλάκι. εγώ χρησιμοποιώ τις μεζούρες για τα γλυκά που είναι πολύ στρογγυλές για να δώσω σφαιρικό σχήμα πιο εύκολα.
  5. Βάλτε τις μπαλίτσες σε τάπερ στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον (μέχρι και δύο μέρες). Μπορείτε επίσης στο σημείο αυτό να βάλετε τα μπαλάκια και στην κατάψυξη και να τα φτιάξετε αργότερα (αν έχετε πάρτυ ας πούμε). Πριν τα καλύψετε με σοκολάτα φροντίστε να έχουν αποψυχθεί στο ψυγείο.
  6. Λιώστε την υπόλοιπη σοκολάτα σε μπαιν μαρί ή στο μικροκυμάτων και βάλτε τη σε ένα μικρό αλλά βαθύ μπολ ή σε μια κούπα του καφέ. Θέλετε να είναι το δοχείο μικρό και βαθύ για να μην χρειαστείτε πολλή σοκολάτα.
  7. Πρώτα βουτήξτε το καλαμάκι (για σουβλάκι) στην σοκολάτα και πιέστε το μέσα στην μπαλίτσα. Θα πρέπει να το βάλετε από την ίσια και όχι από μυτερή πλευρά για να πιάσει καλύτερα. Εγώ τις μύτες τις κόβω πριν τα χρησιμοποιήσω. Έπειτα μπορείτε να βάλετε τς μπαλίτσες πάλι στο ψυγείο για ένα 10λεπτο να σφίξουν, αν και πολλοί συνεχίζουν στο επόμενο βήμα.
  8. Βουτήξτε προσεκτικά κάθε γλειφιντζούρι στη λιωμένη σοκολάτα, αλλά προσέξτε να μην τα στριφογυρίζετε γιατί μπορεί να αποκολληθούν από το καλαμάκι. Χτυπήστε τα προσεκτικά λίγο να φύγει η επιπλέον σοκολάτα και βάλτε τα όρθια πάνω σε φελιζόλ ή σε χοντρό σφουγγάρι να στεγνώσουν καλά. Αν θέλετε να τα διακοσμήσετε με χρωματιστή τρούφα θα πρέπει να την πασπαλίσετε όσο είναι ακόμη υγρή η σοκολάτα ή να κυλίσετε τα γλειφιντζούρια με το που θα τα βγάλετε από τη σοκολάτα πάνω στην τρούφα.
  9. Επειδή τα γλειφιντζούρια είναι από το ψυγείο, η θερμοκρασία τους σταδιακά θα κατεβάσει αυτήν της σοκολάτας, οπότε ανά διαστήματα  θα πρέπει να την ξαναλιώνετε. Εγώ τη βάζω στο μικροκυμάτων για 10 δεύτερα. Επίσης αν φτιάξετε πολλά cake pops καλό θα είναι να τα βουτάτε λίγα λίγα και τα υπόλοιπα να μένουν στο ψυγείο ώστα να είναι σφιχτά.
  10. Όταν τα γλειφιντζούρια στεγνωσουν καλά μπορείτε να τα διακοσμήσετε με λιωμένη λευκή σοκολάτα. Δείτε πώς εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: